Kapitola 15 · 15.32
Po stažení souboru nebo jeho otevření v počítači nevidíte své změny
Upravili jste dokument v prohlížeči. Stáhnete jej, abyste jej odeslali e mailem, nebo jej otevřete prostřednictvím synchronizace ve svém počítači, a vidíte starou verzi. Kam zmizely Vaše změny?
Jak to funguje
Euro-Office ukládá Vaše změny okamžitě, ale nejprve na dokumentovém serveru. Soubor ve Vašem WebOké Nextcloud se aktualizuje až poté, co všichni dokument zavřou. Poté to ještě chvíli trvá, obvykle deset až třicet sekund. Díky tomu může na dokumentu pracovat více lidí najednou, aniž by se soubor neustále znovu zapisoval.
Jak získat nejnovější verzi
- Zavřete dokument křížkem vpravo nahoře (viz Zavření dokumentu a návrat k Vašim souborům). Požádejte kolegy, kteří jej mají otevřený také, aby jej zavřeli.
- Počkejte půl minuty.
- Obnovte stránku se svými soubory a stáhněte soubor znovu. Synchronizace ve Vašem počítači si poté novou verzi sama stáhne.
Spěcháte?
Potřebujete nejnovější verzi okamžitě poslat dál, zatímco dokument je ještě otevřený? V editoru zvolte Soubor, Stáhnout jako. Tento soubor vždy obsahuje Vaše poslední změny, i když na něm ještě pracují další osoby.
Úskalí
- Pokud necháte dokument otevřený celý den v záložce, soubor v Nextcloud se ten den neaktualizuje. Dokumenty po dokončení práce zavírejte.
- Neupravujte soubor současně v prohlížeči a ve Wordu nebo LibreOffice ve Vašem počítači prostřednictvím synchronizace. Vznikly by tak dvě verze nebo byste dostali upozornění, že soubor byl změněn.
- Zobrazí se hlášení "Verze souboru byla změněna"? Pak byl soubor upraven mimo editor. Klikněte na OK, stránka načte nejnovější verzi.
