Kapitola 5 · 5.1
Sdílení s uživatelem z Vašeho vlastního Nextcloudu
Podívejte se na krátké video
Pracujete s více lidmi ve stejném balíčku Nextcloud, například s kolegy (Max) nebo členy rodiny (Family)? Pak soubor nebo složku sdílejte přímo s nimi. Uvidí ho pak ve svých vlastních Souborech a nemusí kvůli tomu nikde otevírat žádný odkaz.
Jak sdílet
- Klikněte pravým tlačítkem myši na soubor nebo složku, zvolte Podrobnosti a otevřete kartu Sdílet. Rychleji: klikněte v řádku na postavičku s plusem.
- Pod Vnitřní sdílení napište část jména dané osoby (1).
- Klikněte na správnou osobu v seznamu (2).

- Zvolte, co druhá osoba může dělat: Pouze prohlížet, Povolit úpravy (1) nebo Uživatelsky určená oprávnění. Pod Pokročilá nastavení (2) kromě jiného nastavíte datum vypršení platnosti a poznámku pro příjemce.
- Klikněte na Uložit sdílení (3).

Osoba se nyní zobrazí v seznamu pod Vnitřní sdílení (1). Dostane upozornění v Nextcloudu a soubor nebo složku najde v Soubory a pod Sdílení, viz Sdíleno s vámi: přehled, odmítnutí a opětovné sdílení.

Co může druhá osoba dělat?
| Oprávnění | Co může druhá osoba dělat |
|---|---|
| Pouze prohlížet | Otevřít, číst a stáhnout. Nic měnit nemůže. |
| Povolit úpravy (v seznamu: Může upravovat) | Také měnit, a u složky také přidávat, přejmenovávat a mazat soubory. |
| Uživatelsky určená oprávnění | Vybrat si sám pro každou část zvlášť: čtení, vytváření, úpravy, sdílení a mazání. |
Oprávnění vždy můžete později změnit: klikněte v seznamu pod jménem osoby na oprávnění (například Může upravovat) a zvolte něco jiného.

Ukončení sdílení
Klikněte v seznamu na tři tečky vedle dané osoby. Zobrazí se podrobnosti sdílení. Pomocí Smazat sdílení ho odstraníte. Druhá osoba okamžitě ztratí přístup. Váš vlastní soubor zůstane beze změny.
Tip: nedaří se Vám někoho najít? Napište celé uživatelské jméno nebo celou e-mailovou adresu. Osoba, která je deaktivovaná, se nezobrazí. Vidíte pouze uživatele svého vlastního balíčku. V Nextcloud Free nesdílíte s jinými uživateli, ale pomocí odkazu, viz Vytvoření veřejného odkazu: čtení, úpravy, heslo, datum skončení platnosti a limit stahování.
Chcete sdílet složku s celou skupinou lidí najednou? Použijte tým, viz Vytváření týmů a sdílení složky s celým Vaším týmem.
