Kapitola 16 · 16.13
Přenesení Google Fotek se správnými daty a alby
Otázka: stáhl(a) jsem si své fotky z Google Fotek, ale v Nextcloud mají všechny datum nahrání. A moje alba zmizela. Jak je správně přenést?
Proč se to stává
Pokud si stáhnete fotky pomocí Google Takeout, Google často neuloží datum pořízení, polohu a popis do samotné fotky, ale do samostatného souboru .json vedle každé fotky. Fotky a Vzpomínky čtou pouze údaje uložené ve fotce. Bez těchto údajů použijí datum souboru: den, kdy jste jej nahráli. Alba ukládá Takeout do samostatných složek; jako album v Nextcloud ještě neexistují.
Řešení 1: nástroj WebOké Import Tool (doporučeno)
Nástroj WebOké Import Tool za Vás zpracuje export z Googlu. Sám rozbalí zip soubory z Google Takeout a zachová datum, místo a zařízení, kterým byla fotka pořízena. Vaše alba zůstanou zachována. Se soubory .json nemusíte sami nic dělat.
- Nejprve požádejte o přístup: pošlete prostřednictvím tiketu v Mijn WebOké e-mailovou adresu svého účtu Google. Je to nutné kvůli omezení na straně Googlu.
- Exportujte své fotky pomocí Google Takeout do svého Google Drive (jako zip soubory).
- Ve svém Nextcloud otevřete vpravo nahoře svou profilovou fotku, Nastavení, WebOke Import Tool a přihlaste se ke Google.
- U položky Photo import(zip) načtěte zip soubory pomocí Takeout bestanden migreren van Google Drive a poté spusťte Start Google Photos Import.
Všechny kroky se snímky obrazovky najdete v Přenos Google Drive, Fotek, Kalendáře a Kontaktů pomocí nástroje WebOké Import Tool.
Řešení 2: ručně pomocí Google Takeout
- Exportujte své fotky pomocí Google Takeout a rozbalte zip soubory ve svém počítači.
- Vraťte data a polohy ze souborů .json zpět do fotek pomocí pomocného nástroje určeného pro Google Takeout. Udělejte to před nahráním. Viz také Fotky z Google Takeout se správným datem.
- Nahrajte fotky do vlastní složky, například Foto's Google, pomocí desktopové aplikace nebo přetažením složky do aplikace Soubory.
- Přidejte tuto složku v části Nastavení pro Fotky v aplikaci Fotky a ve Vzpomínkách vyberte složku časové osy, pod kterou má spadat (viz Časová osa, alba a složky a Fotky nebo Vzpomínky: která aplikace na co?).
Obnovení Vašich alb
Pokud používáte Import Tool, Vaše alba zůstanou zachována. Pokud jste fotky přenesli sami (řešení 2), v exportu z Googlu je každé album uloženo jako vlastní složka s názvem alba. Takto z nich znovu uděláte alba:
- V aplikaci Fotky přejděte do Alba a vytvořte album se stejným názvem.
- Při přidávání fotek vyberte fotky z dané složky.
Pokud máte málo alb, často je stejně praktické ponechat složky tak, jak jsou, a prohlížet si je v části Složky. Složku můžete také sdílet, stejně jako album (viz Sdílení alba s rodinou nebo přáteli).
Několik fotek stále špatně?
Pokud po přenosu mají některé fotky stále nesprávné datum, opravte je ve Vzpomínkách: otevřete fotku, přes tři tečky vpravo nahoře vyberte Upravit metadata a zadejte správné datum. Viz Mapa a poloha, úprava data fotografie.
Pozor: fotobanka Googlu bývá často desítky gigabajtů velká. Předem si ověřte, zda máte dostatek úložiště (viz Kontrola úložiště: co se počítá a co ne), a fotky u Googlu mažte až poté, co v Nextcloud zkontrolujete, že jsou tam všechny.
