Kapitola 16 · 16.2
Konfliktní kopie ve velké složce uklidit, aniž byste o něco přišli
Otázka: po době bez internetu, nebo po nastavení druhého počítače, se ve složce objeví desítky souborů s (conflicted copy v názvu. Můžete je jen tak smazat?
Krátká odpověď: nikoli bez kontroly. V konfliktní kopii je Vaše verze souboru, která (zatím) není ve Vašem Nextcloud. To, co je v originálu, je verze z Vašeho Nextcloud. Jak konflikt vzniká, si přečtete v Konfliktní kopie: co to je a jak je vyřešit.
Krok 1: odstranění příčiny
Uklízejte až ve chvíli, kdy nepřibývají žádné nové konflikty. Při velkém počtu konfliktů najednou je příčinou obvykle jedna z těchto situací:
- Stejnou složku sledují dva synchronizační programy současně (například Nextcloud a OneDrive, nebo dvě propojení Nextcloud se stejnou složkou). Odstraňte jedno z nich.
- Nějaký program mění soubory sám, například zálohovací program nebo program pro fotografie, který zapisuje data do Vašich fotek. Zavřete program nebo danou složku vyřaďte ze sledování.
- Obnovili jste starou kopii své složky na počítači, který už byl propojen.
Krok 2: nalezení všech konfliktních kopií
- Otevřete Nextcloud v prohlížeči a přejděte do dané složky.
- Do vyhledávacího pole Hledat zde vlevo nahoře zadejte conflicted copy (1). Zobrazí se konfliktní kopie v této složce. Klikněte na Hledat všude, chcete-li prohledat celý Váš Nextcloud.
- Na počítači to jde také: v Průzkumníku nebo ve Finderu hledejte conflicted copy. Konfliktní kopie, které jsou pouze na Vašem počítači, uvidíte jen tam.

Krok 3: rozhodnutí pro každý soubor
| Situace | Co udělat |
|---|---|
| Kopie a originál mají stejnou velikost a stejný obsah | Smažte konfliktní kopii. |
| Konfliktní kopie je novější a originál se dál neměnil | Ponechte konfliktní kopii: smažte originál a kopii přejmenujte na původní název. Nebo v aplikaci u možnosti Vyřešit konflikt vyberte verzi, kterou chcete zachovat. |
| Oba soubory byly změněny | Otevřete oba, své změny přeneste do originálu a poté kopii smažte. |
| Nevíte si rady | Přesuňte konfliktní kopie do složky Ještě zkontrolovat. Takto budou z cesty, ale nezmizí. |
Pojistka
- Vše, co ve svém Nextcloud smažete, zůstane ještě nějakou dobu ve složce Smazané soubory (Obnovení smazaného souboru ze Smazaných souborů).
- Z originálu si Váš Nextcloud ukládá starší verze (Obnovení starší verze a pojmenování verzí). Pokud jste omylem ponechali nesprávnou verzi, obnovte tu předchozí.
- Konfliktní kopie, která byla pouze na Vašem počítači a kterou tam smažete, skončí v koši Vašeho počítače, ne ve Vašem Nextcloud.
Tip: máte hodně konfliktů u sdílených dokumentů? Nechte všechny, kdo tyto dokumenty otevírají, pracovat v prohlížeči v Euro-Office, pak budete pracovat na jedné společné verzi. Viz Práce s dokumenty Office z počítače.
