Kapitola 2 · 2.3
Hesla: změna hesla, uložená hesla a hlavní heslo
Thunderbird si pamatuje heslo každé e-mailové adresy. Pokud heslo některé adresy změníte, musíte ho upravit také v Thunderbird.
Změnili jste heslo své e-mailové adresy
Heslo e-mailové adresy změníte v DirectAdmin (viz Změna hesla e-mailové adresy). Poté:
- Thunderbird se pokusí přihlásit se starým heslem a obdrží chybové hlášení. Většinou si pak sám vyžádá nové heslo.
- Zadejte nové heslo a zaškrtněte, že si ho Thunderbird může zapamatovat.
- Odešlete zkušební e-mail. Pokud Thunderbird požádá o heslo také pro odchozí server, zadejte stejné heslo.
Thunderbird o nové heslo nežádá? Pak smažte to staré:
- Klikněte na tlačítko nabídky a zvolte Nastavení.
- Vlevo zvolte Soukromí a zabezpečení a klikněte na Uložená hesla….
- Vyhledejte řádky s Vaší e-mailovou adresou. Obvykle jsou dva: jeden pro imap:// a jeden pro smtp://. Smažte je.
- V okně pošty klikněte na Přijmout zprávy. Thunderbird si nyní vyžádá heslo.
Pozor: Změňte heslo také na svých dalších zařízeních, například v telefonu. Zařízení, které se opakovaně přihlašuje se starým heslem, způsobí, že server zablokuje Vaši IP adresu. Pak Vám pošta z tohoto internetového připojení nebude fungovat nikde (viz Časté chyby a jak je vyřešit).
Hlavní heslo
Kdokoli, kdo usedne k Vašemu počítači, si může v Thunderbird prohlédnout Vaše uložená hesla. Chcete-li tomu zabránit, zapněte hlavní heslo. Thunderbird si ho pak vyžádá jednou po svém spuštění.
- Klikněte na tlačítko nabídky a zvolte Nastavení.
- Zvolte Soukromí a zabezpečení a zaškrtněte Použít hlavní heslo.
- Zvolte silné heslo, které si zapamatujete (viz Co je skutečně silné heslo).
Pozor: Pokud hlavní heslo zapomenete, přijdete také o všechna uložená hesla v Thunderbird. Samotná pošta zůstane bez problémů na našem serveru. Hesla svých e-mailových adres pak jednoduše zadáte znovu.
Hesla a Váš Nextcloud
Pro kalendář a kontakty v Nextcloud používáte v Thunderbird heslo aplikace, nikoli své běžné heslo. Pokud změníte své běžné heslo do Nextcloud, heslo aplikace bude dál normálně fungovat (viz Jak spolupracuje kalendář a kontakty s Vaším Nextcloudem).
